Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
zbigniew moltkau Joanna Jędras jacek bartkiewicz Nikolai Stefani Mazi Michal Daniel Dziekoński TomekDrammen AA29 B Waldin (3964 niezalogowanych)
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Zeby HELFO zaplacilo za Twoja operacje w Polsce, to musi Ci najpierw wydac zgode na to (nagle wypadki, to inna bajka). Najpierw wizyta u fastlege, pozniej u specjalisty (w zaleznosci od tego co Ci dolega). Nastepnie decyzja o ewentualnej operacji. Mozesz uzyskac zgode HELFO(zwrot kosztow) na operacje poza granicami Norwegii, jesli w Norwegii takich operacji sie nie wykonuje, lub czas oczekiwania jest zbyt dlugi (w sensie, ze znacznie pogorszy Twoj stan zdrowia). To jest bardzo trudne do przeskoczenia, ale zawsze mozesz probowac. Zeby wyjechac na zwolnieniu poza Norwegie, zachowujac jednoczesnie prawo do zasilku chorobowego, musisz wypelnic odpowiedni druk i dostac zgode z NAVu na wyjazd. Krotkie wyjazdy, do okolo 2 tygodni, rozsadnie umotywowane, nie sa problemem w uzyskaniu zgody. Dluzsze juz tak.
Cala procedure musisz rozpoczac od wizyty u fastlege.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
704 Posty
MultiNOR Konsultant
(MultiNOR)
Wyjadacz
Aby rozszerzyć ubezpieczenie medyczne z Norwegii na rodzinę w Polsce, należy uzyskać druk E-106.

Więcej informacji: www.mojanorwegia.pl/podanie_o_swiadczenia.html
Zgłoś wpis
7 Postów
grzes bindas
(gregbindaszewski)
Wiking
zarejestrowali mi w NFZ te e106, zadz.do kompetentnej pani i zapytalem jak to sie teraz odbywa? ona na to ze skoro norwegia wystawila panu e106 to udzielila panu zgody na leczenie w polsce i pokrywa koszta i ze moge normalnie lub nienormalnie sie leczyc w polsce, od robienia zastrzyku po operacje! ja na to- ze cos za latwo ,a ona tak wlasnie duzo ludzi o tym nie iwem ale tak to jest.norwegia wystawila i juz.......... mam nadziej ale niechce m iise wierzyc ze to tak jest!! od samych tych spraw czlowiek ise zniecheca, lekarz tutaj ,pozwolenia,nav, i potem jak pozwola polska! do tego czasu wykorkuje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
ja ci to wyjaśniłem w skrócie ale chyba zrozumiale .....lindemans ci rozjaśniła .idż do fastlege a potem może , może ci się uda
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
grzes bindas
(gregbindaszewski)
Wiking
nie zauwazylem postu lindemans :/ oki oki
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok